Rekord podkręcania pamięci RAM. Moduły G.Skill DDR5 z taktowaniem 8704 MHz

Podkręcanie przy użyciu ciekłego azotu to można rzec forma sztuki. Overclocker “hocayu” współpracujący z G.Skillem oraz Asusem podkręcił moduły DDR5 Trident Z5 do aż 8704 MHz.

Jest to aktualny rekord świata i raczej przez jakiś czas nim zostanie, ponieważ konkurencyjne firmy wykorzystujące kości pamięci od Hynixa raczej więcej nie osiągną.

Tymczasem G.Skill wykorzystuje swoich modułach kości Samsunga, ale warto zaznaczyć, że odbije się to na jeszcze wyższej cenie i tak już drogich modułów DDR5 i ich bardzo słabej dostępności.

Wynik został osiągnięty na chłodzonym ciekłym azotem procesorze Intel Core i7-12700KF oraz płycie głównej ASUS ROG Maximus Z690 APEX. Opóźnienia przy takich zegarach wyniosły CL50-120-120. Można zakładać, że z czasem będzie jeszcze lepiej i w końcu pęknie granica 10 000 MHz.

Podziel się postem :)

Najnowsze:

Nauka

Google Gemini – pogromca Chat GPT-4

Google od dawna inwestuje w sztuczną inteligencję, a wraz z pojawieniem się ChatGPT-3 od OpenAI, firma postanowiła wypuścić własne narzędzie o podobnej funkcjonalności. Bard, który zadebiutował w lipcu 2023 roku, okazał się być bardzo obiecującym rozwiązaniem, ale Google nie zamierza się na tym zatrzymywać.

Oprogramowanie

Nowy Firefox 120.0.1 – rozwiązanie problemu obciążenia procesora

Firefox, popularna przeglądarka internetowa, właśnie otrzymała aktualizację do wersji 120.0.1. Ta nowa wersja powinna zainteresować wszystkich użytkowników, którzy dostrzegali problem z nienaturalnym obciążeniem procesora. W niektórych przypadkach, teoretyczne obciążenie CPU mogło sięgać nawet 100 proc.

Bezpieczeństwo

Zalecana pilna aktualizacja Google Chrome z powodu wykrytej luki 0-day

Google Chrome wymaga natychmiastowej aktualizacji w związku z odkryciem kolejnej luki 0-day. Najnowsza aktualizacja przeglądarki zawiera poprawki, w tym kluczową łatkę dla luki oznaczonej jako CVE-2023-6345, której wykorzystywanie zostało zaobserwowane w praktyce przez atakujących.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *